Uitspraak

De gesproken taal is een belangrijk communicatiemiddel tussen mensen. Er zijn geen andere dieren met een zodanig ingewikkeld spraaksysteem of een uitgebreide taal als de onze. Binnen de gesproken taal kunnen er problemen zijn maar er zijn ook mogelijkheden om het eigen spreken te optimaliseren.

Articulatieproblemen

Articulatie in de praktijk
Articulatie in de Praktijk

Kinderen met articulatieproblemen hebben moeite met de motorische productie van klanken. Je maakt klanken door je articulatoren te gebruiken. Articulatoren zijn die delen van je lijf die je gebruikt bij de vorming van spraakklanken. Als er iets verandert in je mond, neus of keel (bijvoorbeeld een tand eruit, vergrote amandelen, een verstopte neus, verkeerd gebruik van je tong), dan klink je anders en kun je sommige klanken (bv. de /s/, /r/,…) niet, anders of moeilijker maken. De omgeving kan je hierdoor verkeerd/moeilijk verstaan.

Eigen spreken optimaliseren

Binnen Logopedie Maasmechelen kan u ook terecht voor de optimalisatie van uw eigen spreekgedrag. Indien u merkt dat uw uitspraak een invloed (belemmering) heeft op uw werkzaamheden, komt u in aanmerking voor terugbetaling.

Presentatiecoaching: de logopedist als trainer/coach

Dankzij mijn opleiding in Hogeschool Zuyd te Heerlen en mijn theaterachtergrond bieden wij ook presentatiecoaching aan. Wij leren u ontspannen en professioneel presenteren