Stem

Kim legt uit over de stem

Roepen, schreeuwen, fluisteren, kuchen, veel praten, roken, … Doe jij dit regelmatig? Dan is er sprake van een foutief gebruik van je stem en kan je heesheid ervaren. We spreken van stemproblemen. Draag zorg voor je stem!  

“De stem is een mooi juweel, misbruik ze dus niet te veel!”

Heesheid

Werken aan stem
Werken aan de stem

Onze stem is het belangrijkste middel om verstaanbaar te communiceren met anderen. Als wij onze stem verkeerd gebruiken kan er heesheid ontstaan. Dit kan van voorbijgaande aard zijn. Wanneer de stemproblemen vaker terugkomen, kan men daarvan zoveel hinder ondervinden dat spreken afneemt.

De stem wordt hees of valt zelfs helemaal weg. Naast mensen met een spreekberoep kunnen ook studenten en koorzangers last krijgen van stemproblemen. Ook bij kinderen komen regelmatig stemproblemen voor. Met logopedie kunnen klachten worden verminderd of verholpen. 

Anti-reflux

Kookboek Anti-Reflux
Kookboekje ‘Anti-Reflux’

Dit kookboekje is ontwikkeld in het kader van het postgraduaat stem. Indien u last heeft van een droge keel, slijm, keelschrapen en/of het gevoel dat er een brok in de keel zit, kan dit wijzen in de richting van reflux.

Vraag naar het boekje in de praktijk en probeer de recepten 2 weken uit om te zien in hoeverre een verbetering optreedt in je stemkwaliteit.

Stem in Transitie

Transgender Stem Logopedie
Kim De Raeve tijdens haar opleiding ‘Stem in Transitie’

Sinds 2021-2022 is Logopediste Kim De Raeve  gespecialiseerd in de transgender stem. Deze therapie is bedoeld voor transvrouwen, transmannen, genderfluïde personen en alle mensen die de mogelijkheden en identiteit van hun stem willen verkennen en ontdekken.

Samen gaan we op zoek naar jouw stem die bij jouw identiteit past.